Background image
Usluge

Usluge

Under construction...

Under construction...

Sklonište za napuštene kućne ljubimce nalazi se na Vrelima ribničkim i posluje u okviru ’’Čistoća’’ d.o.o.  Na ovom prostoru nalaze se 164 boksa za smještaj napuštenih pasa.

Sklonište predstavlja prostor za privremeni smještaj pasa i nije predviđeno za trajno zbrinjavanje pasa lutalica. Shodno primjeni principa ‘’uhvati, steriliši, pusti’’, koji ima za cilj smanjenje broja pasa lutalica, nakon sprovedenog medicinskog tretmana i propisanog roka koji moraju provesti u Skloništu, psi se vraćaju na javne površine ili bivaju udomljeni, a nadležni veterinar vrši i označavanje – čipovanje, svakog psa prije napuštanja Skloništa.

Služba hvata pse prilikom svakodnevnih redovnih obilazaka i kao rezultat tih aktivnosti imamo sve manji broj lutalica na javnim površinama u odnosu na raniji period. Psi uhvaćeni prilikom obilaska moraju biti u Skloništu 15 dana prije nego uđu u proces udomljavanja. S obzirom da se dešava da psi iskoriste trenutak nepažnje vlasnika i završe na ulici, ovaj period ujedno predstavlja i rok da se vlasnik psa pojavi i uz validne dokaze preuzme svog psa.

O psima, pored zaposlenih iz ’’Čistoća’’ d.o.o, brine i veterinarska služba kao i volonteri koji su uključeni u proces udomljavanja pasa.

Kako bi obezbijedili uslove da što veći broj pasa iz Skloništa nađe novog vlasnika, obavještavamo zainteresovane građane da Sklonište mogu obići u sljedećim terminima:
- svakog radnog dana od 15 do 16 časova,
- prijaviti se za udomljavanje pasa - četvrtkom od 15 do 18 časova i subotom od 10 do 12 časova.

Da bi potencijalni udomitelj mogao da udomi psa iz Skloništa, mora prije svega biti punoljetan ili doći uz pratnju starije punoljetne osobe. Što se tiče uslova, ukoliko udomitelj planira da drži psa u dvorištu, mora imati uslove koji su predviđeni Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja, kao i opštinskim odlukama o držanju kućnih ljubimaca, što znači da pas mora imati kućicu koja će mu pružiti zaštitu od vremenskih nepogoda (kiše, sunca i sl.). Ukoliko planira da drži psa na lancu onda to mora biti humani lanac (minimum 5 metara) ili sajla kako bi pas imao veći prostor za kretanje. Osim toga, potencijalni udomitelj može da se odluči i za boks, koji mora biti urađen tako da pas osim slobodnog prostora u boksu mora imati i kućicu gdje može da se skloni.

Pozivamo sve koji vole pse da posjete Sklonište za napuštene kućne ljubimce, jer ih možda upravo na ovom mjestu čeka neki ostavljeni pas željan prijatelja, koji če osvojiti njihovo srce i dobiti novi dom.

docx file PDF